Liivalaia äri- ja elukvartali teed, trassid ja tehnovõrgud projekteeris Reaalprojekt

Tellija: Merko Ehitus
Teostamise aeg: 2021

Arendaja Kapitel ja Merko sõlmisid lepingu Eesti ühe mastaapseima projekti, Liivalaia ja Juhkentali tänava ristmikule hotell Olümpia vastu kerkiva Liivalaia äri- ja elukvartali maa-alusteks ehitustöödeks ja välistrasside rajamiseks. Kvartalis saab olema kolm omavahel ühendatud hoonet, sealhulgas Eesti kõrgeim büroohoone. Kvartali hoonetevälised osad – teed, trassid ning tehnovõrgud projekteeris Reaalprojekt. 

Kokku 77 000-ruutmeetrise brutopinnaga ja 36 000-ruutmeetrise üüripinnaga kvartal koosneb kolmest hoonest ja neid ühendavast parkimismajast. Lisaks büroopindadele ja üürikorteritele tuleb kvartalisse 5000 ruutmeetrit erinevaid toitlustus- ja teeninduspindu, kvartalis asuvate ettevõtete töötajatele 25-meetrine ujula, spordiklubi ja mini-spaa, ilu- ja terviseteenused, ruumid konverentsideks, koosolekuteks ja sündmusteks. Kvartali kahekorruselisse maa-alusesse parklasse ja maapealsesse parkimismajja tuleb kokku 470 parkimiskohta ja autopesula, Eesti suurim jalgrataste siseparkla ja pesula ning riietus- ja duširuumid. 

Hoonete ette rajatakse väljak ning ehitatakse välja kaks uut juurdepääsuteed Imanta ja Võlvi tänavale, lisaks haljasala ning avalik park Veski tänava äärde, kust kulgeb läbi endist Härjapea jõge kergliiklustee. 

Projekteerimise vaates on tegemist Eesti mastaapseima projektiga, kus nii teede kui hoonete mudelid on lahendatud BIMi-s. BIM projekteerimise abil saab koostada koondmudeli, mida on võimalik kasutada nii konfliktide tuvastamiseks kui ka info haldamiseks kogu hoone elukaare jooksul. BIM projekteerimisest on saamas uus projekteerimisstandard, mille abil harjumuspärane joonis paberil asendub 3d infomudelitega ehk BIMiga. 

Kvartali arhitekt on Martin Aunin ning sisearhitekt Arhitekt11. Arendaja Kapiteli koguinvesteering kvartalisse on ligikaudu 100 miljonit eurot. Maa-aluste ehitustööde ja välistrasside rajamise lepingu maksumus on ligikaudu 14 miljonit eurot ning ehitustööd kestavad 19 kuud.

Kvartali projekteerimiskogemusest BIMi’s saab lähemalt kuulda 11. märtsil toimuval konverentsil BIMsummit 2021 https://www.bimsummit.ee/

Loe lisaks ERR lehelt.